Skuteczne zwalczanie insektów na drzewach owocowych

Społeczeństwo jest coraz bardziej zaniepokojone stosowaniem chemicznych środków ochrony roślin i możliwym niekorzystnym wpływem na zdrowie ludzi, dziką przyrodę, wody gruntowe i ogólną jakość środowiska.

Jednak produkty agrochemiczne stosowane w sposób rozsądny i w dawkach zalecanych przez producenta nie stanowią żadnego zagrożenia. Koszt opracowania nowych środków chemicznych chroniących uprawy rośnie w coraz szybszym tempie. Regulacje rządowe i bardziej rygorystyczne wymogi rejestracyjne spowolniły tempo rozwoju i zwiększyły koszty nowych produktów. Obawy dotyczące potencjalnej odpowiedzialności za produkt zniechęciły firmy do wprowadzania nowych produktów. Rosnące problemy z odpornością na szkodniki spowodowały również krótszą obecność na rynku wielu preparatów niż w przeszłości.

Wszystkie te czynniki powodują wyższe koszty i potencjalnie niższe zyski dla firm chemicznych.

warzywa

To z kolei prowadzi do wyższych cen dla końcowych użytkowników pestycydów. Niestety, stosowanie środków chemicznych do ochrony plonów w rolnictwie i sadownictwie jest niezbędna, dlatego należy wybierać takie, które są bezpieczne i działają selektywnie, niszcząc tylko niepożądane szkodniki. Nowoczesne środki ochrony roślin są uważane za mające mniejsze szkodliwe działanie, jeżeli mają co najmniej jedną lub więcej z następujących cech, to jest niskie ryzyko dla zdrowia ludzi, niska toksyczność dla organizmów niebędących przedmiotem zwalczania, niski potencjał zanieczyszczenia wód gruntowych, powierzchniowych lub innych cenionych zasobów środowiskowych. Bardzo duże znaczenie ma zwalczanie szkodników w sadach, ponieważ ilość i jakość oraz różnorodność plonów oraz żywności roślinnej zależą od prawidłowej ochrony upraw zarówno w rolnictwie, jak i sadownictwie. Na przykład bez fungicydów plony większości owoców i warzyw spadłyby o 50, a nawet o 90 procent. Ponadto środki ochrony roślin zmniejszają narażenie konsumentów na żywność skażoną szkodliwymi mikroorganizmami i naturalnie występującymi toksynami, zapobiegając chorobom związanym ze spożyciem takiej żywności.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here